Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zkouška OB-Z Česká Třebová 6.6.2009

11. 7. 2009
Po pilném cvičení a dojíždění na tréninky do České Třebové k trenérce Ivetě Skalické nastal den D, který měl ukázat, jak pilní jsme byli.

Z našeho cvičáku jsme vyrazili já s Dennym a Zuzka Vítková s kavalírem Focusem Akumulator. Měl se původně zúčastnit i Arčí, ale z důvodu nuceného přerušení tréninku na pár týdnů (to bylo to páníkovo nešťastně motorovou pilou "fiklé" koleno), a proto i stále nedocvičeného aportu, prozatím složení zkoušky odložili.

6. června 2009
ráno jsme tedy stanuli, již po několikáté, tentokrát však "naostro", na cvičišti ZKO Javorka Česká Třebová. Těšilo mne, že rozhodčí nám bude dělat právě Iveta Skalická (i když na druhou stranu jsem měla spíš smíšené pocity, protože se o ní říká, že je jako rozhodčí přísná), staward - Lenka Lodrová.

Před zahájením proběhl krátký trénink, kdy si každý ze závodníků mohl v prostoru skládání zkoušek krátce potrénovat. My šly se Zuzkou společně, takže se nám vymezený čas sčítal a mohly jsme tam být déle.Obrazek

Na začátku proběhl nejprve úvodní nástup všech účastníků, kterých se sjelo celkem 23 z různých koutů republiky a z okolí. Poté se již šlo na věc. Začínali jsme my, tj. kategorie OB-Z, tedy začátečníci.



První dva cviky byly společné.
Obrazek



1.Odložení v sedě ve skupině
psů. Denny provedl skvěle za plných 10 bodů.




Obrazek

2. Odložení vleže ve skupině
- také bez chybičky, za 10 bodů.




Poté se všichni odebrali mimo vyhrazený parkur a po krátké pauze šel první tým na individuální cviky. Po něm šel druhý tým, třetí,... až došla řada na nás (šli jsme šestí).


Obrazek3. Chůze u nohy - kolečko na levou ruku a pokračovat rovně, na konci zastavení s usednutím psa u nohy bez povelu. Denny nezklamal a flinkal to. Vyčerpala jsem jeden povel navíc, který byl bez ztráty bodu, ale pak jsem ještě přidala další a to už bylo snížené bodování, k tomu se ještě nedržel moc u nohy, výsledných 7,5 bodů.

Obrazek

4. Odkládání psa za chůze
- tady šel Denny u nohy již lépe, ale ulehnutí bylo pomalejší, což nás stálo 0,5 bodíku dolů, takže 9,5 bodů.



Obrazek

5. Přivolání
- měl Denny pěkné, dokonce předsedl rovně a přiřadil se k noze taktéž předpisově, výsledek plných 10 bodů.



Obrazek

6. Vyslání do čtverce
- s tím míváme problém a měli jsme ho i tady, ale s výslednými devíti body jsem byla spokojená.



Obrazek
7. Přinášení aportu
- povedlo se výborně, dokonce jsem Dennymu činku dala i správně do tlamy, tj. za prostředek a DOKONCE Denny i vzorně pustil na konci, což nebývá vždy, dalších 10 bodů.



8. Aport přes překážku
- také pěkné, jen nám bylo vytknuto pomalé sbírání, takže šel půlbodík dolů = 9,5 bodu konečných.


Obrazek9. Rozlišování - z něho jsem měla největší strach. Stewardka si ode mne převzala napachované a označené dřívko a položila jej kousek od ostatních. Vyslala jsem Dennyho, ten sebral to správné, ale s ním v tlamě šel ještě očichat ty ostatní (v tréninku v tuhle chvíli používám zákazové "ne", což jsem bez následků nyní nemohla a tak jsem tedy vyčkala. Denny ostatní dřívka očichnul a s tím správným stále v tlamě přišel ke mně, ovšem klíďo si lehl. Dřívko jsem mu odebrala, následovalo přiřazení k noze. Celkem 7 bodů.

Obrazek


10. Ovladatelnost
- sedni, lehni před psovodem, to nám jde, takže 10 bodů.



Celkem 296,5 bodů , tzn. VÝBORNĚ a k tomu ještě 1. místo!!!
Co víc jsem si mohla na prvních zkouškách přát...

Obrazek



Zuzce s Fokym se vedlo také výborně, ale měli smůlu s aportem přes překážku, kdy Fokymu činka vypadla ve chvíli, kdy se chystal ke zpětnému skoku. Zuzka vydala povel, Foky poslechl, ale činku již znovu zvednout nestihl. Druhé smůla je potkala při rozlišování, kdy se Foky vrhl mezi dřívka jak smršť , rozmetal je, jedno sebral (špatné) a nesl jej paní rozhodčí. Přesto i oni skvěle zabodovali a se svými celkovými 249.body a hodnocením VD obsadili 3. místo!
 
Bodovací tabulka

cvik
popis cviku
body
koeficient
celkem
1.
SEDNI ve skupině
10
3
30
2.
LEHNI ve skupině
10
2
20
3.
Chůze u nohy
7,5
3
22,5
4.
Odkládání psa za chůze
9,5
3
28,5
5.
Přivolání
10
4
40
6.
Vyslání do čtverce
9
4
36
7.
Přinášení aportu
10
3
30
8.
Aport přes překážku
9,5
3
28,5
9.
Rozlišování
7
3
21
10.
Ovcladatelnost
10
4
40