Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nosework - začátky

6. 2. 2016

 

 27.4. - stále pracujeme na značení, občas už stihne zalehnout i dřív, než dám povel. Také postupně ztěžuji terény. Dnes jsme si daly dvě krátké lekcičky v parku. Na prvním místě tři pěkné nálezy, ale při dalším, lehkém úkrytu, se Cora začuchala u nějakého jiného pachu a nebyla schopná se "chytit" a pokračovat. Dala jsem začátečnický pokus a nechala to být, bylo na ní vidět, že je nejistá. Za cca 15 minut, na jiném místě - pařezy, už zase pracovala krásně a radostně, takže vůbec nevím, co ji tam rozhodilo.

5.3. - po mém posledním úletu jsme tréninky venku přerušily a cvičily doma. Začala jsem Coru pomalu učit označení zalehnutím, jak by to v budoucnu měla provádět. Nejdřív jsme tedy učily rychlé lehnutí bez skořice a až to zvládala bez přemýšlení, začaly jsme u vzorku. zatím máme takto za sebou asi tři tréninky. Dnes jsme udělaly pár lehkých pokusů i venku, bylo to slabší, ale snad to zase rychle napravíme a půjdeme dál (jsem blbec, no :( ).

26.2. - první větší výpadek z neznámého důvodu. Po pár úspěšných pokusech se najednou Cora zahleděla do dálky a už jsem s ní nehnula. Bohužel mi ujely nervy a tak jsem nadělala víc škody, než užitku. Po delší době jsme vyzkoušeli i Vildu, na kterého jinak nikdo nemáme moc nervy a ono mu to venku šlo mnohem lépe než doma. No a Arčiho také, ten se snažil též. Mirka s Erikou nosework moc nechytl, takže kluci trénují nepravidelně a pokroky proto moc nejsou.

15.2. - jsme s Corou vyrazili na seminář Dogfitness v Újezdě nad Lesy a při polední hodinové pauze jsme se šly projít do lesa a vzpomněla jsem si, že máme noseworkový potřeby s sebou, tak jsme to zkusily ve zcela cizím prostředí bez podpory" zbytku smečky v zádech a Cora úplně bez problémů značila.

6.2. - počasí nám dovolilo jít s Noseworkem ven. První čuchání jsme vyzkoušeli na Karlovicích. Cora byla dost roztěkaná, ale při dalších hledáních se to postupně zlepšovalo. Problémem je, když jde Mirek s ostatními psy pryč, to to nešlo, pořád koukala po nich.

1.2. - krom výškových úkrytů jsem přidala i schovávání těsně u zdi, skříní, dveří a také rohy. Tady Cora trochu zlobí a i když kliknu včas, pokouší se skořici vyhrábnout, nebo sebrat do tlamy, než si vezme pamlsek.

26.1. - ztěžujeme, přidala jsem výškové úkryty, v kuchyňské lince poličky. Nejdřív dole a pak postupně výš. Nejdřív ji to zmátlo, ale chytla se poměrně rychle.

14.1. - skořici pokládám mezi různé věci doma a začínám zkoušet Coru odložit, položit vzorek a vyslat ji uvolňovacím povelem. Daří se. Při dalším tréninku se mi ji podařilo zmást, když jsem na zem dala i věci podobného tvaru - šroubováky :) Několikrát se snažila označit ty, ale pak pochopila a už se nenachytala.

11.1. - Cora začíná zřetelně používat čich, když se ji nadaří vzorek najít očima.

2.1. - začínáme trénovat Imprinting vzorku - tedy učíme psy, o co se mají zajímat, dělat nosetouch na skořici. Cora se učí rychleji, není tak zbrklá, ale mívá tendence občas použít packu, nebo brát vzorek do tlamy. Arči nám dělal ze začátku poklony, ale po poradě se nám to daří odstaňovat. Vili stačí nabízet asi milion věcí najednou, takže se nám nedaří nějak pohnout z místa. Zatím jsme trénovali pouze doma. Cvičíme dost často, ale ne každý den.

1.1.2016 - začal ONLINE kurz Noseworku na Facebooku vedený zkušenými instruktorkami, zakladatelkami Noseworku v ČR, Kristýnou Dostálkovou a Klárou Hlubockou.