Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seminář Dogfitness - MVDr. Veronika Gesierichová

22. 2. 2016

Po špatných zkušenostech s Denýskem, který měl v dost mladém věku problémy s páteří, které vyvrcholily výhřezem meziobratlové ploténky, následným ochrnutím, operací a poté dlouhodobou rehabilitací, aby mohl zase chodit. Poté pohybovými problémy Cory, kde se příčina nepodařila určit, jsem se začala zajímat o prevenci těchto problémů. Krom Dornovy metody, na kterou budeme i nadále preventivně dojíždět, jsem se začala zajímat také o cvičení na balančních pomůckách a abych něco nedělala špatně a psům spíše neškodila, začala jsem se shánět po semináři, který povede někdo, kdo tomu rozumí. Narazila jsem na MVDr. Veroniku Gesierichovou, která mi byla i doporučena a líbí se mi, že je i veterinářkou. A tak jsem našla i její seminář ...

... a my v sobotu 13.2.2016 brzo ráno vyrazili směr Praha do psí školy Psiško OB, kde mně a Coře začínal od 9h kurz Dogfitness zaměřený na cvičení na míčích - základní program.

Veronika je moc sympatická instruktorka - trenérka - cvičitelka :)
Nejdříve jsme se všichni seznámili a řekli něco o svých psech. Sešli se tam především agiliťáci, kteří se zajímají o prevenci úrazů a následků "používání" psa při sportu. A pak také my, co už máme za sebou nějakou tu špatnou zkušenost a víme, co už nechceme zažít - motivace strachem, jak to Veronika nazvala.
 
První část semináře bylo seznámení s tím, jak funguje kostra a svalstvo. Bylo to velice zajímavé a člověk si teprve uvědomil, jak vše souvisí se vším a to nejen u psů, ale i u nás lidí. Veronika vše srozumitelně vysvětlovala, názorně ukazovala a kreslila. Bylo až šokující, jak některá plemena trpí tím, jak si je člověk vyšlechtil k obrazu svému a s jakými problémy se musejí kvůli nám, lidem a našemu "vkusu", potýkat. Také jsme se dozvěděli, jak různé stereotypní cviky můžou poškozovat tělo psa a jak je pro jeho další život důležité tyto dysbalance napravovat, aby psi nemuseli končit se sportovní karierou zbytečně brzy a zbytek života pak už neprožívali jen v bolestech.
 
Druhá část už bylo vlastní cvičení určené pro začátečníky. Nastupovali jsme jednotlivě a učili se, co budeme s našimi psy cvičit. Cora si nejprve musela trochu omrknout okolí, snad poprvé byla někde úplně sama jen se mnou, jindy byl s námi alespoň páníček (ten využil den na hledání kešek :D ). Nastupovat na "burák" (Phisio roll) se naučila hned, všechno se dělalo na pamlsky a na to ona "slyší" :)
V prvním minitréninku se učila naskočit a jen správně stát. V dalších dvou krátkých lekcích jsme pak přidávali pohyby balonu a k tomu postupně i pohyby hlavou. Coru to náramně bavilo, jen já se budu muset naučit vše sladit - pohybovat balonem, rukama navádět hlavu do správných pozic a u toho odměňovat.
 
Tento seminář byl určen začátečníkům a cviky slouží k základnímu srovnání dysbalancí těla psa. Cviky pro pokročilé budou až v jeho pokračování, až si Veronika ověří, jak na tom budou se cvičením účastníci první části kurzu.
 
Phisio roll ve velikosti pro naši smečku je již objednaný, tak hned jak dorazí, tak začneme :)
 
 Článek, který určitě stojí za to přečíst http://dogfitness.cz/cviceni-na-micich/