Jdi na obsah Jdi na menu
 


Norovací zkoušky 19.6.2010 Rudoltice u Lanškrouna

24. 7. 2010

Jak nás to napadlo...

Páníkův kolega z práce, aktivní myslivec, si loni pořídil štěňátko jezevčíka, přesněji jezevčíkové, a aby ji mohli lovecky využívat, museli mít složenou norovací zkoušku. S páníčkem si o tom v práci povídali a tak ho napadlo, že by jsme se mohli "přifařit" a zkusit to s Arčím taky, neb lovecky založený cvok Arči rozhodně je.
Čekalo se, kdy budou na jaře uvedeny termíny zkoušek a tréninků. Nám nejbližší se stala nora v Rudolticích u Lanškrouna, termín zkoušky 19.6.2010.

Trénink 30.5.2010Obrazek
Tak jsme konečně vyrazili. Trénink to byl první a poslední, bohužel na další termíny jsme již měli naplánovány další akce, proto to bylo "buď a nebo".
Ráno jsme spolu se značným počtem dalších budoucích norařů stanuli v areálu nory u Zámečku v Rudolticích. Arčímu se tam hned líbilo. Nasával pachy a zkoumal, co se asi bude dít. Při jednom z tréninků se stalo, že liška se při přenášení z konce nory na začátek vysmekla a divoce začala lítat oploceným prostorem nory. Všichni okolo čekající psi se mohli zbláznit, Arčí nazůstal rozhodně pozadu. Po pár minutách se lišku podařilo odlovit a pokračovalo se dál.
Arčí se ukázal jako opravdový lovec. Z nory sice dvakrát vyběhl, ale to z důvodu, že se snažil najít lepší cestu za lištičkou :-). Páníček byl spokojený, Arčí totálně vyblázněný a mohlo se jet domů.

Norovací zkoušky 19.6.2010Obrazek
Před půl devátou se sjel opravdu velký počet budoucích norařů, nejvíce bylo samozřejmě jezevčíků, ale i border terierů, tři foxíci, jagdterier, velšterier a dva parsoni :-) Na úvod proběhl slavnostní nástup, při kterém všem psům zkontrolovali tetovací čísla a vůdci si vylosovali pořadová čísla. Mirek s Arčím si vytáhi pětku, což nám vyhovovalo, neb to nebyl úplný začátek a na konci jít také nechtěli.
Arčí řval hned jakmile přišli k oplocení nory, což dávalo tušit, že by to mohl zvládnout. Čičinek nezklamal :-) Páník ho nemohl ani udržet, než lišku nahnali do prvního kotle. Potom to šlo už samo. Arčí vlítnul do nory jak ďas, u prvního kotle štěkal jak divý, u druhého to samé a u třetího jej páníček mohl skoro hned vytáhnout, aby ho pustil do vchodu nory znovu a změřili mu čas za který doběhl norou ke třetímu kotli, výsledek byl 17s, kdyby byl menší, mohl být rychlejší, ale byli jsme spokojeni.
Při hodnocení si vyslechli jen samou chválu. :-)

OHODNOCENÍObrazek
Rychlost 17 s, velmi ostře doléhá u všech kotlů.
Ochota k práci: 32 bodů
Hlasitost: 24 bodů
Vytrvalost: 16 bodů
Rychlost: 12 bodů
Celkem: 84 bodů, což je plný počet!

Na konec proběhlo slavnostní předání ohodnocení a my spokojeně jeli domů. Tohle by Arčímu vážně šlo a velice by ho to bavilo :-)

FOTOGALERIE